Do zarabiania użyj 2 płynów. Ciasto na pierogi będzie elastyczne i delikatne, jak nigdy

Dodano:
Ciasto na pierogi Źródło: Shutterstock / Zapylaiev Kostiantyn
Pierogi przyjemnie się je zajada, choć jest przy nich trochę pracy. By ułatwić sobie to zadanie, należy przygotować dobrej jakości ciasto. Ta sztuka uda się, gdy dodacie do niego mieszankę dwóch płynów.

Pierogi to kultowe danie kuchni polskiej. Można je nadziewać wytrawnym lub słodkim farszem i w każdej wersji smakują doskonale. Jednak najważniejszym ich składnikiem jest ciasto. To właśnie od niego zależy, czy pierogi będą smaczne i nie rozpadną się w czasie gotowania. W przygotowaniu idealnego ciasta pomogą nam dwa płyny. Dzięki nim ciasto wyjdzie miękkie, elastyczne i aksamitne w smaku.

Czy dodawać jajko do ciasta na pierogi?

Podstawowymi składnikami ciasta na pierogi jest mąka i woda. Mąka powinna być pszenna typu 450 lub 500. Woda zaś dobrze ciepła. Do ciasta dodaje się też trochę soli i oleju. Niektórzy wbijają także jajko. Tu jednak zdania są podzielone. Zdaniem niektórych jajko jest zbędne, a wręcz zakazane. Przez nie ciasto staje się bowiem twardsze i mniej przyjemne przy jedzeniu. Jednak oczywiście nikt nie zabroni zwolennikom sprężystego ciasta na pierogi, dodać do niego jajka. Jak widać, wszystko tak naprawdę zależy od naszych upodobań smakowych.

Jak zrobić ciasto na pierogi z dwoma płynami?

Większość osób zarabia ciasto na pierogi, dodając do niego wodę. Jednak o wiele lepsze rezultaty uzyska się łącząc ją w proporcji pół na pół z mlekiem. Dzięki dodatkowi mleka ciasto zyska większą elastyczność i przyjemniejszy smak. Trzeba oczywiście pamiętać o tym, że płyn powinny być dość ciepłe, a nawet gorące. To również wpłynie na większą elastyczność ciasta.

A z jakich proporcji przygotować ciasto na pierogi z dodatkiem wody i mleka? Na 500 g mąki należy dodać ok. 1/2 szklanki dobrze ciepłego mleka i 1/2 szklanki dobrze ciepłej wody. Do tego 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę soli. Składniki najpierw należy wymieszać, a później zagnieść z nich gładkie, elastyczne ciasto.

Na co zwrócić uwagę, by pierogi wyszły idealne?

Gdy mamy już przygotowane idealne na ciasto na pierogi, nie możemy go zepsuć. Oto, na co warto zwrócić uwagę, by pierogi wyszły, jak trzeba.

  • Zarobione ciasto na pierogi należy przykryć miską lub ściereczką i odstawić na pół godziny. W tym czasie gluten dobrze napęcznieje i zapewni ciastu elastyczność.
  • Wałkując ciasto na pierogi, nie należy go zbyt mocno podsypywać mąką. Mąka może bowiem utrudnić dokładne zlepianie brzegów ciasta.
  • Pierogi należy kłaść na osoloną, gorącą wodę. Nie powinna ona jednak wrzeć, a lekko pyrkać. Zbyt intensywne gotowanie się wody, może sprawić, że zaczną się rozpadać.
  • Czas gotowania pierogów zależy od ich farszu. Liczy się go od wypłynięcia na powierzchnię i wynosi on 2-5 minut. Farsze twarogowe gotuje się krócej, dłużej te zawierające surowe składniki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...